Trofej z Kácova putuje do Německa

Na hřišti Panorama Golf Resortu dnes vyvrcholil  golfový turnaj druhé nejvyšší evropské ženské profesionální série LET Access Series – Amundi Czech Ladies Challenge. Celý turnaj tentokrát probíhal bez problémů, které v loňském roce způsobilo počasí, přesto kácovské hřiště prokázalo, že je důstojným testem schopností mladých hráček. Turnaj s celkovou dotací ve výši 42,500 Euro vyhrála celkově německá amatérka Helen Briem.

Do finálového kola vstupovala Briem, čerstvá vítězka turnaje LET Access Series v Montaubanu, s náskokem tři úderů před velmi konzistentně hrající Francouzkou Ariane Klotz. Byly to zároveň v tu chvíli jediné dvě hráčky v červených číslech, což jen potvrzovalo jak náročné je zdejší mistrovské hřiště v kombinaci devítek Forest/ Meadows. Další výpovědí o náročnosti turnaje byla hranice cutu, který proběhl po skončení sobotního druhého kola na jedenácti úderech nad par. Do nedělního finále se tak protáhlo jedenasedmdesát hráček. Zatímco v předchozích ročnících se vždy v blízkosti vrcholu pořadí vyskytovalo hned několik domácích hráček, tentokrát se do první desítky po cutu dostaly jen dvě – na děleném šestém místě Klára Sionková po velmi vyrovnaných kolech 73/72 a ve dvojici hráček na desáté příčce Natalie Saint Germain. Stále ale platilo, že tyto hráčky od vedení  dělilo pouhých pět resp. šest úderů.

Počasí připravilo pro finále ideální podmínky, příjemná teplota kolem dvaceti stupňů, mírný vítr, přesto i třetí den hřiště v Kácově opět ukázalo, že tady není snadné dosáhnout nějakých převratných skóre. Po dvou odehraných třetinách kola se v těsném vedení držela Nizozemka Nikki Hofstede, která  vymazala chyby z úvodu kola a posunula se na minus tři. Za ní v těsném závěsu se držela Briem a Billie-jo Smith, čtyřiadvacetiletá Angličanka. Další dvojice byla opět jen o ránu zpět. Z českých hráček nejlépe dohrála amatérka Lucie Váchová, která po parádním kole minus čtyři držela dělenou osmou příčku a byla se skóre plus dva dlouhou dobu clubhouse leaderem. Nicméně už v tu dobu bylo jasné, že na vítězství bude třeba pár úderů v červených číslech.  Těsně před závěrem svého kola  holandská profesionálka po deseti bezchybných jamkách v rychlém sledu dvakrát chybovala a do vedení se na minus třech opět dostala Briem, když dokázala využít náročnou tříparovu patnáctku ke skórování. K další změně nedošlo, přestože závěr hřiště umožňuje skórování na pětiparové sedmnáctce i na krátké nicméně zrádné osmnácté jamce s vodní plochou před greenem…

Zvítězila tedy osmnáctiletá německá amatérka, jejímž cílem je profesionalizace poté, co se kvalifikuje na Ladies European Tour prostřednictvím LETAS. Má k tomu po dvou vítězstvích dobře nakročeno a velkou výhodou je skutečnost, že hraje od pěti let i její výška 194 centimetrů. Ta jí dává extrémní délku ran, i když sama připouští, že důležité je pracovat i na stabilitě a zlepšení krátké hry. Na vrchol svých úspěchů na četných domácích i mezinárodních turnajích staví první místo v individuální soutěži týmového mistrovství světa Espiritu Santo Trophy 2022.
Nejlepší profesionálka Nikki Hofstede začala s golfem poměrně pozdě, až v patnácti letech, do té doby se věnovala koním. V profi ranku je od roku 2022, ale loni kvůli zranění zápěstí na čas vypadla z turnajového dění. Ocenila skvěle připravené hřiště, které je díky své obtížnosti ideální přípravou pro  vrcholnou Ladies European Tour. Cílem bylo trefovat správná místa na greenech a pokud by něco chtěla zlepšit, pak především putty.

Loni ceny udělované nejlepší české hráčce i celkově nejlepší amatérce v obou kategoriích získala  Patricie Macková, která na Kácově letos odehrála už druhý turnaj LETAS jako profesionálka, bohužel však neprošla cutem. V letošním ročníku si pro ocenění nejlepší Češky došla Lucie Váchová, která zahrála vynikající závěrečné kolo minus čtyři díky defenzivní hře, maximální snaze trefovat bezpečné partie greenů a odtud využívat nabízené šance. Hned v příštím týdnu její hru otestuje turnaj LET v Berouně. Studentka cestovního ruchu neuvažuje o studiu v USA, věří, že se špičková golfová kariéra dá zvládnout i na domácí půdě.

Velkého uznání ze strany zástupců turnajové série, generálního partnera Amundi, pořádající agentury GM Pro i České golfové federace se už tradičně dočkal Panorama Golf Resort za skvělou přípravu hřiště i za způsob, jakým náročné akci poskytl zázemí.  Kvalita všech herních povrchů včetně rychlých ale korektních greenů si vysloužila pochvalu všech zainteresovaných.

Zdroj: Natálie Hnátková

Foto: Natálie Hnátková