Tipsport Czech Ladies Open: Šťastná domácí třináctka?

Třináct českých golfistek je potvrzeno na turnaj Tipsport Czech Ladies Open ze série Ladies European Tour, která se odehraje od 21. do 23. června 2024 už popáté v Royal Golf Clubu Beroun. Stále lepší domácí konkurence spolu s tou zahraniční (132 hráček z 25 zemí světa) a celkové prize money 300 000 eur znamenají opět jednu z největších událostí českého golfu.

Mezi profesionálky patří pětice, která  pravidelně hraje na nejvyšším evropském okruhu: Klára Davidson Spilková, Sára Kousková, Jana Melichová, Kristýna Napoleaová a Tereza Melecká. Tereza Koželuhová a Patricie Macková, dosud nejlepší česká amatérka, po amerických studií je „čerstvou“ profesionálkou, letos preferují účast na Let Access Series, přestože Tereza má zajištěnou účast i na 4 až 5 turnajích Ladies European Tour. Další profesionálky jsou zkušené Eva Koželuhová, Šideri Váňová a Kateřina Vlašínová.

K nejlepším amatérským reprezentantkám patří loňská juniorská mistryně světa Denisa Vodičková, Natálie Saint Germain a Sofie Hlinomazová, která si start zajistila díky vítězství při Czech Open Golf Tour na Mnichu.

„Z domácího hlediska se opět povedlo dát dohromady tu nejlepší účast. Jsem rád, že nechybí žádná z Češek, které mají v porovnání se zahraničními hráčkami šanci uspět, a to včetně amatérek, věřím že děvčata potvrdí neuvěřitelný „nástup“ českého ženského golfu o kterém se mně zdálo, když jsme před šesti lety pořádali první ročník Tipsport Czech Ladies Open “ řekl promotér turnaje Luboš Koželuh ze společnosti Premier Sports.

V Berouně půjde mj, o poslední kvalifikační turnaj na srpnové olympijské hry. Za Česko jsou v top 60 redukovaného světového žebříčku Davidson-Spilková a Kousková. Obě, spolu s Terezou Meleckou, se před domácím startem ještě účastní v tomto týdnu Ladies Italian Open.

Další hráčky čeká od tohoto pátku domácí Amundi Czech Ladies Challenge ze série LETAS na Panoramě Kácov. Patří k nim Tereza Koželuhová, minulý týden šestnáctá na Montauban Ladies Open, dále Macková, která při svém profesionálním debutu ve Francii skončila na 21. místě, a rovněž Váňová a Vlašínová. Z amatérek pozvaných do Berouna si v Kácově zahrají všechny, tedy Vodičková, Hlinomazová i Saint Germain.

Program Tipsport Czech Ladies Open zahrnuje také Junior Pro-Am (úterý 18. června po tiskové konferenci, která začíná ve 13:00) a dva turnaje Pro-Am (středa 19. června), v nichž své golfové umění předvedou mj. i čeští mistři světa v ledním hokeji. Poslední den před turnajem, čtvrtek 20. června, je vyhrazen cvičným kolům.

Při Ladies European Tour půjde nejen o prize money 300 000 eur pro profesionálky, z toho 45 000 pro vítězku, ale také o prémie za hole-in-one. Jsou opět vypsány na jamkách číslo 6 a 17, kde dosud žádné eso nepadlo. Na šestce se hraje o 250 000 korun (10 000 eur) od titulárního partnera, společnosti Tipsport, zatímco na sedmnáctce je možné vyhrát luxusní hodinky Tudor, které věnuje Hodinářství Bechyně. Na rozdíl od turnajových prize money mohou ceny za eso získat i amatérské goflistky.

Vše podstatné z Tipsport Czech Ladies Open nabídne v přímých přenosech O2 TV Sport jako tradiční partner turnaje i série LET. Startovní časy českých hráček budou první dva dny vypsány tak, aby se právě všechny domácí golistky objevily v živém televizním vysílání.

V pátek 21. 6. se vysílá první kolo od 14:00 do 18:00, v sobotu 22. 6. druhé kolo od 10:00 do 14:00 a v neděli 23. 6. finálové kolo od 9:00 do 15:00.

Mladí návštěvníci budou mít možnost na místě odehrát turnaj Golf Sixes na simulátoru, a to šest jamek na rány bez vyrovnání z juniorských odpališť. Chlapci i dívky s handicapem 50 a vyšším plus bez handicapu si zahrají holemi SNAG s měkkými míčky, zatímco handicapy lepší než 50 čeká hra podle běžných pravidel. Je také vyhlášena klubová soutěž, pokud za tři turnajové dny nastoupí nejméně šest hráčů z jednoho klubu. Každý tee time je pro dva hráče, maximální délka hry 20 minut. Součástí turnaje bude puttovací soutěž, která rozhodne v případě stejných výsledků.

Vstupenky na Tipsport Czech Ladies Open jsou k pořízení na Ticketportal.cz.

www.czechladiesopen.cz

Zdroj: Lukáš Zahradník