Kristýna Napoleaová – Příprava na úspěšný turnaj a význam mentálního nastavení (ROZHOVOR)

Vítejte u dnešního rozhovoru Kristýnou Napoleaovou. Kristýna je jednou z nejvýraznějších osobností ženského golfového světa poslední doby, a máme tu skvělou příležitost lépe poznat její cestu k senzačnímu úspěchu v sezoně 2023.

 

Minulý rok jsi měla velice úspěšnou sezónu. Mimo jiné jsi vyhrála turnaj kategorie LET. Jak jsi se na tento turnaj připravovala? Bylo to v něčem jiné?

“Do Německa jsem se po dlouhé době rozhodla vzít si profesionálního caddieho, Honzu Brumlicha. Věděla jsem, že potom mě čeká ještě Česko a Finsko, a tím pro mě možná sezóna skončí. Amundi German Masters jsem si šla hlavně užít. V Seddiner See mi ale skvěle sedlo hřiště, nasadila jsem dobré tempo hlavně během krátké hry a puttování, a s Honzou se nám podařilo perfektně číst green. Klaplo to a skončilo to prvním vítězstvím na LET.”

 

Co považuješ za klíčové faktory tvého úspěchu v loňské sezóně?

“Minulou sezonu jsme se hodně soustředili na změny v krátké hře a puttování, ve kterých jsem se začala cítít dobře. Od června se mi podařilo udržet dobrou úroveň, a přestože jsem během sezóny neprošla několika cutty a je stále co pilovat, právě posun v zakončování jamek vnímám jako klíčový element loňské sezóny.”

 

Jak jsi se vyrovnávala s tlakem po, tak výrazném vítězství?

“Největší tlak na mě nevyvíjí okolí, ale já sama. Po Německu jsem chtěla rychle znovu něco vyhrát, ale to se nezadaří vždy hned. Ke hře mám respekt a beru to tak, že je pořád potřeba postupovat krok za krokem a nehroutit se, když každý turnaj nepřinese výsledek v TOP 10. Z úspěchů mám obrovskou radost a když se něco nepodaří, situaci si rozeberu a z chyb se poučím. Tak postupně brousím svou techniku a hrací styl a věřím, že velký úspěch zase přijde.”

 

Jaké jsou tvé cíle pro nadcházející sezónu?

“Cílem každé sezóny je pro mě překonat sezónu minulou. Aktuálně je laťka nastavená celkem vysoko, což mě baví a motivuje. I tento rok mířím samozřejmě na vítězství na LET a mou velkou ambicí je kvalifikovat se na LPGA a reprezentovat Česko na Olympijských hrách. Nicméně teď se hlavně soustředím na zlepšování své hry jako takové, což věřím, že mě k těmto cílům přiblíží.”

 

Jakou roli hraje mentální příprava při dosahování vrcholových výkonů?

“Asi není pro nikoho překvapením, že mentální příprava hraje v golfu zásadní roli. Pokud ale hráč nemá ustálený švih, může být jeho hlava nejsilnější na světě, ale ten výsledek prostě neudělá. Na této úrovni hry už jde o balanc mezi pečlivým tréninkem techniky a práci s mentálním nastavením, které skutečně dokáže rozhodnout klíčové momenty. A tomu musí příprava samozřejmě odpovídat.”

 

Který moment nebo zážitek z minulé sezóny Tě nejvíce inspiroval nebo ovlivnil?

“Inspirovalo mě samozřejmě vítězství v Německu, ale zároveň mě velmi ovlivnilo 4. místo na španělské La Sella Open. Trpím totiž ulcerózní kolitidou a zrovna během turnaje mě zastihl akutní záchvat a bylo mi opravdu zle. Nebýt dobrého výsledku v prvním kole a hlavně Honzi, tak bych do dalšího kola ani nenastoupila a letěla domů. Honza mi obrovsky pomohl: vedl mě, soustředil se na green a skvěle četl putty. Já jsem zahrála podle jeho rad a skončilo to 4. místem. To mě inspirovalo k tomu pochopit, že i přesto, že se hráč necítí vždy dobře fyzicky, se dají podávat dobré výkony. To jsou přesně ty momenty, kdy mentální příprava hraje obrovskou roli.”

 

Jak se díváš na rozvoj ženského golfu v České republice?

“Jednoznačně pozitivně. I když nám ve srovnání se zeměmi, kde je golf už skutečně populární, chybí vysoký počet profesionálních hráček, kvalita těch, které máme, je na vysoké úrovni. V posledních letech vidím správný trend směrem k posunu ve vnímání tohoto krásného sportu a jeho pověsti. Čím populárnější golf bude, tím více dětí a dospívajících bude mít motivaci ho hrát, protože budou mít šanci se golfem jednou živit. Česká golfová federace udělala velký kus práce a má vynikající základnu mladých talentů, ze kterých se, věřím, mnozí stanou profíky. Je klíčové, aby tento trend pokračoval, a přitahoval více pozornosti médií, zájmu veřejnosti a sponzorů, což dále zvýší popularitu golfu. To zvýší nadšení rodičů podporovat své děti v golfu a přispěje k nárůstu budoucích profesionálních hráček a hráčů.”

 

Srdceryvně děkujeme Kristýně za její čas a otevřenost, kterou nám v tomto rozhovoru poskytla. Její příběh je zdrojem inspirace pro všechny, kdo se snaží dosáhnout podobných úspěchů. Přejeme jí mnoho úspěchů v budoucí kariéře a těšíme se na sledování jejího dalšího rozvoje.

 

Zdroj: KS

Foto: Tristan Jones