Czech Masters- zvítětzil Belgičan Pieters

Pieters

European Tour – D+D Real Czech Masters, Vysoký Újezd (27. – 29.8.2015)

Neděle – finálové kolo
Pro vítězství si došel Belgičan Thomas Pieters (-20), který zhodnotil svůj náskok ze třetího kola a druhému Švédovi Edbergovi (-17), utekl o tři údery. Se třetím místem se musel spokojit ambiciozní mladík Matthew Fitzpatrick (-16). Vítek Novák skončil na 63. pozici (+1), Filip Mrůzek o dvě rány zpět na 68. místě (+3).
Další pozice: 8. Bourdy, McGrane (-10), 17. Storm, Uihlein (-8), 22. Pepperell, Hoey (-7),  27. Dubuisson -6), 40. Dredge, Fisher, Paisley, Colsaerts (-4), 47. Lara (-3), 63. Novák (+1), 68. Otto, Mrůzek (+3), 73. Jamieson, Sjöholm (+4).

Skončila největší golfová událost roku, opravdový svátek golfu. Byl skvěle připraven, hráči unisono chválí stav hřiště a greeny považují za nejlepší na túře. Počasí přálo ze všech sil, i když tepla bylo někdy až příliš.

Výsledky ani trochu neodpovídají předpovědím. Favorité pohořeli a dopředu se dostali méně známí mladí, ale o nic méně kvalitní hráči. Možná je to dobře , že stejně jako u Donaldssona se po Czech Masters budeme se jmény Fitzpatrick, Paratore a Pieters  setkávat častěji na předních místech výsledkových listin.

Po jednadvaceti letech se dva čeští hráči Novák a Mrůzek dostali do finálových kol, což je veliký úspěch. Zakletí je zlomeno a snad budou nyní procházet Češi cutem i na turnajích v zahraničí.

Na své si přišli i diváci doma. Česká televize přenášela obrovské porce komentovaných přenosů. Skvěle bylo připravené prostředí pro novináře a media, což se projevilo v tisku i na internetu.  Golf v Česku takový zájem médií ještě nezažil.

Jediné, co neodpovídalo úrovni turnaje byla návštěvnost. Návštěvníci prostě nepřišli, respektive bylo jich pár stovek. Přitom ani promotér, ani majitel hřiště pro to už víc udělat nemohli. Velká jména evropského golfu, čeští hráči ve finálových kolech, hřiště na světové úrovni, skvěle připravená infrastruktura pro diváky, zajištěná doprava, bohatý program ve vesničce, zkrátka připraveno bylo to nejlepší. Snad bylo na vině příliš teplé počasí, snad termín návratu z prázdnin, kdoví.

Budeme se těšit na příští rok. Pořadatel už bude mít těžko co zlepšovat na kvalitě turnaje a zázemí, a tak si spolu s ním budeme přát účast nejlepších hráčů a větší pozornost diváků.

Konečné Top 10:

VyslCzechMasters15_4k

Leaderboard

 

 

MruekDriveSobota – 3. kolo
Třetí kolo patřilo Filipovi Mrůzkovi. Měl skvělý začátek, na 12. jamce byl čtyři rány pod parem. Pak přišla tři bogey a výsledek se smrsknul na konečných -1. Celkové skore -2 znamená 50. pozici.

“Dneska se mi hrálo skvěle, ” řekl Mrůzek. “Byl jsem po dvanáctce -4, takže super rozehraný, ale potom zbytečné bogey na třináctce. Dlouhá rána na čtrnáctce, ale trojputt, strašně těžký putt. Sedmnáctka:  rána trojkou dřevem taky za fervej, kde jsem zahrál opět třetí příhru špatně, takže to bylo takové nahoru dolu ty dvě jamky, ale jinak čistá hra, zbytek byl super. Cílem bylo projít cutem. Zítra se budu opět zkoušet zahrát, jak nejlépe dokážu, budu tlačit a stahovat. Když to vyjde, tak dobře, když ne, tak jsem si už splnil s čím jsem do turnaje šel,” doplnil spojený Mrůzek.

Dnes se naopak nedařilo Vítkovi Novákovi. Po první devítce byl po třech bogey a jednom berdíku dvě rány nad parem. V druhé devítce zahrál dva berdíky na 12. a 13. jamce, pak bohužel následovala smolná série bogey, double bogey, bogey a skore vyskočilo na +4, na kterých zůstalo po závěrečných dvou parech. Novák je na 74. místě (+1).

Promotérovi Petru Dědkovi se splnilo přání, aby po druhém kole bylo na leaderboardu Czech Masters co nejvíce českých vlajek. Určitě by však byl spokojenější, kdyby to byly vlajky smluvních hráčů jeho Relmost ProGolf Teamu. Nestalo se tak. Vítek Novák je amatér, nasazený Českou golfovou federací za skvělé výsledky na ME na Penati a Filip Mrůzek by stejně jako loni nehrál, pokud by mu kartu od promotéra nezajistil jeho nejmenovaný osobní sponzor.
Promotér Dědek je znám dlouhodobou trpělivostí k výsledkům hráčů svého týmu. Poslední Challenge na Slovensku a výsledky nynějšího Czech Master však jeho trpělivost podrobují další velmi tvrdé zkoušce.

Vede Belgičan Thomas Pieters se skore -17. Dnes se na jednu ránu přiblížil rekordu hřiště. Začal eaglem na jedničce, přidal sedm birdie a nebýt  double bogey na jedenáctce, mohl rekord překonat. O ránu zpět je Švéd Pelle Edberg (16) a na třetím místě přenocuje Dán Thornbjorn Olesen (-13).
Další pozice: 4. Fitzpatrick, Dinnwide (-12), 6. Uihlein (-9), 10. Pepperell, Hoey, Lipsky (-8), 24. McGrane, Dubuisson, Boyd (-6), 31. Colsaerts, Bourdy (-5), 42. Kapur (-3), 50. Fisher (-2), 58. Dredge (-1), 68. Otto (E).

Top 10 třetího kola:

VyslCzechMasters2015_3k

Leaderboard

.

Novak5Pátek – 2. kolo
Dnešní kolo patřilo amatéru Vítkovi Novákovi. Zahrál fantastické kolo s čistými čtyřmi birdie (68, -4), zlepšil se oproti prvnímu kolu o pět úderů a s celkovým skore -3 projde cutem do dalších kol Czech Master. Dvacet jedna let od úspěchu Jirky Jandy zlomil kouzlo a je konečně druhým Čechem, který dokázal projít cutem na turnaji nejvyšší evropské série European Tour.

Druhým úspěšným postupujícím je Filip Mrůzek. Ten se naopak v druhém kole o pět ran zhoršil, v druhém kole zahrál 74 úderů (+2). Ale má  celkové skore -1, což je přesně aktuální hranice cutu a postupuje do dalších kol.

Dalšími Čechy, kteří měli nejblíže cutu byli Petr Gál a Cyril Suk, kterým chyběly dva údery. Oba skončili na dělené 95 pozici.  Ostatní čeští hráči skončili v druhé stovce pořadí.

Vedou Švéd Pelle Edberg a  Angličan Matthew Fitzpatrick(-11).
Těžký úděl na Czech Masters mají favorité. Francouz Dubuisson je na 25. pozici, patnáct úderů za vedoucím hráčem a jeho představy o vítězství vzaly za své. Druhý favorit Švéd Peter Hanson dokonce neprošel cutem, stejně jako další z favoritů David Horsey. Bradley Dredge a Nicolas Colsaerts jsou na 61. místě, také daleko od čela turnaje.

Další pozice: 9. Paratore (-6), 12. Lara (-5), 12. Jamieson (-5), McGrane (-5), 25. Bourdy, Dubuisson  (-4), 36. Boyd, Paisley, Uihlein, Fisher (-3), 53. Drysdale, Sjöholm (-2), 61. Dredge, Hennie, Colsaerts, Storm (-1).
Cutem neprošli: Hanson, Bhullar, Lawrie, Chowrasia, Horsey, j.M.Singh, Edfors, Henningsson, Fasth, Ahokas, Goya.

Top 10 druhého kola:

vYSLcZECHmASTERS15_2K

Pozice českých hráčů:

Cesi2kb

.

Filip Mrůzek
Filip Mrůzek

Čtvrtek – 1. kolo
Z Čechů se nejlépe uvedl Filip Mrůzek. V první devítce hrál jedno birdie a osm parů. V druhé devítce hrál tři  birdie, jedno bogey, celkem 69 ran, tři pod par a zatím se vešel mezi nejlepších dvacet hráčů probíhajícího kola, je na 20. pozici. Je jediným českým hráčem který se vešel pod par hřiště. Ostatní čeští hráči jsou nad parem, od deváté desítky v pořadí výsledkové listiny dále.
Favorité zatím nijak neoslnili. Victor Dubuisson došel v paru a je na 77. pozici, Petr Hanson má o ránu méně a je na 52. místě. Vedou  Španěl De La Riva a Ital Renato Paratore se skore -7.
Další pozice:  7. Hoey, Jamieson, Olesem (-5), 20. Dinwiddie, Pepperel, Paisley, Boyd, McGrane (-3), 38. Horsey, Storm, Sjöholm, Bourdy, Uihlein, DelMoral (-2), 52. Hennie, Kapur, Fisher, Hanson, Lawrie (-1), 77. Henningsson, Dubuisson, Bhullar (E), 97. Colsaerts (+1), 117. Fasth, Ahokas, Dredge (+2).
Turnaj můžete sledovat na Vysílání na ČT 24 živě.

Postavení českých hráčů:

CestiHraci_1k

Leaderboard

.

DubuisonDriving

Úvod
Největší golfová událost sezóny je tady. Ve čtvrtek začíná prvním kolem D+D Real Czech Masters 2015, jediný turnaj nejvyšší evropské série European Tour v Česku. Je obsazen skvělými jmény evropského golfu. Nedorazil sice obhájce loňského vítězství Jamie Donaldson, který si na Albatrossu tehdy zajistil účast v Ryder Cupu, ale promotér Petr Dědek představil na tiskovce před zahájením nové hvězdy turnaje – Francouze Victora Dubuissona a  Švéda Petera Hansona.

Victor Dubuisson byl hvězdou Ryder Cupu 2014. Pamětníci si ho pamatují z Mariánských Lázní před devíti lety, kde ještě jako amatér hrál Leglise Trophy za družstvo kontinentu (viz foto níže), stejně jak Carlos Del Moral a Antti Ahokas. Aktuálně je na 43. místě žebříčku Race to Dubai. Na nedávném PGA Championship skončil na 18. místě.  “Loni jsem zde nemohl hrát a jsem rád, že jsem tu letos. Je to veliká příležitost k vítězství,” řekl Dubuisson. “Budu hrát novým putterem. Starý jsem vyměnil kvůli problémům s puttováním.”

Peter Hanson byl dlouho zraněn, ale vrátil se do formy.  Na červnovém  BMW Open skončil na 7. místě. V  Česku není žádným nováčkem, ale v Praze je poprvé. Je vítězem Czech Open 2010 na Čeladné. “Je skvělé být opět v Česku,” řekl Hanson. “Hřiště je dlouhé, má dlouhé pary tři a pary pět. Ale greeny jsou patrně v nejlepším stavu, na jakých jsem hrál na Tour,” pochválil stav hřiště.

Dalšími hráči, kteří se budou snažit zasáhnou do pořadí jsou loni druhý Velšan Bradley Dredge, autor loňského rekordu hřiště Scott Jamieson, dále čerstvý vítěz Made in Denmark David Horsey, Oscar Hennie, Grégory Bourdy, Thornbjorn Olesen, třetí z Czech Open 2010 Gary Boyd, vítěz Moravia Silesia Open 2009 Oskar Henningsson, smíšek Joel Sjöholm, Nicolas Colsaerts, loni pátý Eddie Pepperel, vítěz Czech Open 2011 Oliver Fisher, Damien McGrane, Peter Lawrie a další kvalitní evropští hráči. Ve startovním poli je také Angličan Chris Paisley, který se jako amatér v roce 2008 stal ve Slavkově Mezinárodním mistrem ČR na rány.

Do turnaje vstoupí třináct českých hráčů. Loni jich promotér Petr Dědek pustil do hry devět. Nikdo z nich neprošel cutem a nejlépe umístěný byl Stanislav Matuš na 96. místě. Stejní hráči budou hrát i letos.
Letos promotér rozdal českým hráčům třináct karet. Deset profesionálům, tři amatérům. Hrát budou profesionálové Lukáš Tintěra, Aleš Kořínek, Filip Mrůzek, Stanislav Matuš, Petr Gál, Jiří Janda, Cyril Suk, Marek Nový, Daniel Suchan a Adam Rajmont. Hrát budou amatéři Vítek Novák, Michal Pospíšil a Petr Dědek jun.
Postup cutem do třetího a čtvrtého kola kteréhokoli českého hráče bude považováno za veliký úspěch.

Velikou postavou českého golfu na Czech Masters je šestačtyřicetiletý Jiří Janda, který hrál European Tur již v roce 1994 v Mariánských Lázních. Je amatérským mistrem ČR na rány i na jamky z roku 1990. Je nejen skvělým golfistou, ale také skvělým lyžařem. Je vícenásobným mistrem Česka v disciplíně Ski&Golf.
První dvě kola ukáží, jestli má jeho hrací karta více než symbolický význam jako ocenění jediného Čecha, který kdy na European Tour prošel cutem.

Odkazy: Albatross Golf ResortHřiště na satelitní mapěStránky turnaje …  Leaderboard