Reakce české PGA na tvrzení Adama Rajmonta

PGA of Czech Republic se důrazně ohrazuje proti nepravdivým tvrzením Adama Rajmonta o okolnostech ukončení jeho členství v asociaci profesionálních golfistů.

Není pravda, že česká PGA v tichosti potvrdila nevinu Adama Rajmonta. PGA of Czech Republic vyhodnotila skutky pana Rajmonta, jako neslučitelné s Etickým kodexem PGA, a proto Představenstvo schválilo rozhodnutí Disciplinární komise o vyloučení pana Rajmonta z organizace PGA of Czech Republic.

Proti uvedenému rozhodnutí PGA of Czech Republic podal pan Rajmont žalobu k příslušnému soudu, aby rozhodnutí o svém vyloučení, potažmo pozastavení činnosti, zrušil.

Příslušný soud doporučil stranám k narovnání sporných skutečností mediátora. Pan Rajmont v žalobě zejména namítal, že disciplinární řízení nezná tzv. přerušení členství, které PGA of Czech Republic vůči panu Rajmontovi uplatnila.

Na základě sezení před mediátorem došly strany sporu ke společnému řešení, kdy pan Rajmont sám požádal o vystoupení z členství z PGA of Czech Republic, načež pak následně stáhne žaloby vedené proti PGA of Czech Republic a zaváže se zároveň další nepodávat.

Jelikož je PGA of Czech Republic spolkem, který hospodaří zejména s prostředky svých členů, nemůže představenstvo PGA of Czech Republic přistoupit na variantu dalekosáhlých soudních procesů, když účel, který PGA of Czech Republic sledovala, a sice vyloučení pana Rajmonta, může být naplněn bez soudních sporů, cestou dobrovolného vystoupení tohoto člena.

Zásadním důvodem pro uzavření mediační dohody byl pro PGA of Czech Republic fakt, že se poškozený na turnaji v Kalinowe Pola Golf Clubu neobrátil na orgány činné v trestním řízení s podezřením, že mu byl odcizen předmětný putter.

Zdůrazňujeme, že PGA of Czech Republic není justičním orgánem, z tohoto důvodu nerozhoduje o vině či nevině našich členů, nemohla tak vinu konstatovat ani v daném případě.

Odmítáme ale jakékoliv úvahy pana Rajmonta o křivdě ze strany české PGA. Disciplinární komise se incidentem zabývala velmi podrobně tři čtvrtě roku. K jednoznačnému rozhodnutí o vyloučení pana Rajmonta však vedly jasné výpovědi svědků. Dokonce ani svědkové, kteří měli potvrdit slova pana Rajmonta, nepotvrdili to, co říkal k vysvětlení incidentu. Navíc PGA Polska tehdy PGA of Czech Republic poskytla nezpochybnitelný videozáznam skutku pana Rajmonta. Dalším důvodem pro rozhodnutí o vyloučení, byla různost a nekonzistentnost verzí výpovědí Adama Rajmonta o tom, jak k celé události došlo.

PGA of Czech Republic je konsternována snahami o překrucování skutečnosti panem Rajmontem. V kontextu toho se opět ukazuje, že Disciplinární komise i Představenstvo rozhodly v tomto případě o vyloučení naprosto správně, byť bylo v konečném důsledku na základě mediační dohody oběma stranami schváleno dobrovolné vystoupení pana Rajmonta ze spolku PGA of Czech Republic.